Om Niklas

 

Under mitt första år som egen företagare har det varit full aktivitet. Det har varit massor av jobb för Sveriges Läkarförbund, tv-produktion för bl a läkarnas utbildningsorganisation Lipus, konferencieruppdrag och insatser som debattledare, bl a mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. TV, radio, webb, medieträning och föreläsningar om vartannat. Ibland när jag föreläser så berättar jag hur medialandskapet såg ut när jag började min bana där.

1991 hade jag mitt första jobb inom media. Som nyhetspresentatör och reporter på Sveriges Radio Västmanland. Datorer fanns ej på redaktionen, däremot manuella skrivmaskiner och en och annan elektrisk. Telefonerna hade ringskiva och satt fast i sladdar i väggen. Mobiltelefoner var stora som tegelstenar och fanns i ett fåtal bilar. Vi spelade in intervjuer på stora rullband. Och klippte med specialsax och tejpade. Kunskap och fakta gick ej att googla fram på den tiden.

Radioman i sju år

1992 fick jag som 22-åring jobb på Sveriges Radio Dalarna. Redan tidigt fick jag förtroendet att leda kanalens dagliga nöjesprogram med firarhälsningar och lyssnartävlingar och snart blev det programledaruppdrag för både morgonprogram och förmiddagsprogram. Parallellt jobbade jag som nyhetspresentatör och nyhetsreporter och med mina journalistiska ambitioner blev det också naturligt att jag började programleda det dagliga aktualitetsprogrammet, som på den tiden hette Dalarna Direkt. Under sju år på kanalen hann jag sända varenda program i kanalens dåvarande tablå samt göra direktsända program på scen inför publik i både P3 och P4-riks. Åren på radion var fantastiskt lärorika och utvecklande och formade mig inför de utmaningar som skulle komma senare.

Resereporter inför miljonpublik

1999 skulle SVT:s reseprogram Packat & Klart anlita en reporter som skulle granska resebranschen och producera nyhetsreportage varje vecka till programmen, som alltid följdes av en miljonpublik. Vissa avslöjanden gav eko i resebranschen. Som när jag granskade säkerheten på färjorna till Polen, vilket ledde till att Sjöfartsverket stoppade en avgång inför vår rullande tv-kamera. Sällan hade reaktionerna blivit så många och andra medier följde efter i granskningen. Resebolagens enorma utbud av pristillägg granskade jag också och så småningom blev totalpriser ett begrepp i branschen som gjorde det enklare för resenärerna. Efter ett år som granskande reporter blev det ett 15-tal reportageresor ute i världen för min del. De som gjorde starkast intryck på mig var resorna genom Arabiska öknen till vackra Assuan invid Nilen i Egypten, samt besök på ett par av öarna på Azorerna.

Programledare i nyhetsrutan

Bilden är redan från 1996. Jag gjorde ett gästspel under ett halvår som programledare på SVT i Falun när redaktionen startade en satsning på morgonnyheter. Fem år senare blev det comeback efter ytterligare några radioår och ett par år som resande tv-reporter. 2001 fick alltså nyhetsjournalisten komma till sin rätt igen. Jag blev reporter och programledare för SVT:s regionala program SVT Gävledala som sändes över Dalarna och Gävleborg. Ganska snart fick jag förtroendet att bli redaktör, vilket innebar att vara daglig arbetsledare för redaktionen och att leda arbetet mot kvällens nyhetssändningar och även inför kommande nyhetsdagar. Åren som sedan följde var jag oftast programledare, redaktör och reporter. Jag coachade även nya kollegor till att bli programledare – ett tjugotal fick gå i min informella programledarskola.

Vi såg möjligheter i svårigheter

2005 blev jag en av två programledare för det direktsända regionala debattprogrammet Re:agera där vi uppmärksammade olika samhällsproblem under devisen ”att se möjligheter i svårigheter”. Samtidigt fick tittarna interagera med oss och på den tiden skedde det oftast via sms. Reaktionerna blev i särklass störst när jordbruksministern gästade oss för att intervjuas om den så oerhört heta vargfrågan.

TV-guld för politisk roadmovie

2006 var jag en av programledarna i SVT Gävledalas valprogram som vi gjorde på ett helt annat sätt jämfört med traditionella tv-debatter. Den lokala politiken skildrades i form av en roadmovie och med en stor portion humor, men utan att ge avkall på det seriösa. Den europeiska tv-organisationen Prix Circom utsåg vårt program till 2006 års bästa regionala tv-magasin i hela Europa. Det kändes så himla stort.

foto: Kurt Sundin

Live is life

Att sända live i våra nyhetsprogram – och att ibland flytta ut hela nyhetsprogram till annan miljö, var något jag älskade. Cheferna såg min passion och utsåg mig till att bli samordnare för sex regionala tv-redaktioners liveinsatser. Under ett par år drev jag det arbetet och SVT i Falun var tillsammans med kollegorna på SVT i Karlstad mest framgångsrika i att sända live via våra så kallade uplinkbilar, som gick via satellit. Efter några år var det dags att utreda hur hela landets nyhetsredaktioner, inklusive sporten, skulle kunna få både bättre, billigare och mer driftsäker liveutrustning. Under ett års tid åkte jag till Stockholm varje vecka för att vara ”landets” representant i den annars Stockholmsdominerade arbetsgrupp som utredde och sedermera upphandlade ny teknik, som används inom hela SVT än idag.

EM-silver i tv-program

2008 vann för övrigt SVT Gävledala andra pris för Europas bästa tv-magasin, utsett av Prix Circom. Vi hade året innan flyttat ut en hel lång nyhetssändning till köpcentret Kupolen och gjorde med hjälp av vår liveteknik och vårt kreativa sändningsgäng en snygg sändning som föll juryn i smaken. Min roll var att vara arbetsledare på sändningsplatsen i form av redaktör.

Bästa tv-program i Europa

2010 var det dags att göra valprogram igen. Målet var självklart – vi skulle upprepa framgången från 2006 och se till att vi återigen på ett nytt sätt skildrade valrörelsen och tog hem tv-priset. Jag var projektledare, redaktör och en av programledarna. Vi vågade använda sporttema, kommentatorer med sportigt tilltal och så sommarsportaktiviteter i samband med de politiska duellerna. Balansen för att behålla det seriösa tilltalet men att ändå göra politik roligt och underhållande, var helt avgörande. Glimten i ögat var så viktig. TV handlar ju så mycket om känsla och vårt team följde känslans väg precis hela tiden. Året efter kom beskedet – vi utsågs till 2010 års bästa Europeiska tv-magasin, i stentuff konkurrens med de stora tv-bolagen, bland andra BBC. Vi hade vågat – vi hade satt upp ett högt mål – och vi vann.

Resan från tv-rutan till mobilen

Efter många år av arbetsledning och projektledning tog jag 2011 steget in i SVT Gävledalas ledningsgrupp. Jag fick ett särskilt uppdrag – att leda vårt alltmer digitaliserade arbete. Tiderna hade förändrats så snabbt och tv-sändningarna var inte längre de viktigaste kanalerna för våra nyheter. Webben var nummer ett! Men det gick bara något år till begreppet ”mobile first” var det som gällde. På bara några år hade den viktigaste kanalen gått från att vara de stora tv-apparaterna där hemma, via datorn till mobilen. Det var där vi först och främst skulle nå tittarna. Och så är det än idag. Och där de sociala mediernas betydelse bara ökar. Det var det arbetet som jag ledde under flera år. Komplicerat. Utmanande. Svårt. Och oändligt roligt!

TV-trädgård på taket – men bygglovet då?

Det var inte riktigt meningen att det skulle bli som det blev – men när man samlar ett gäng kreativa yrväder inom en och samma grupp så kan det bära iväg. Vi hade gjort en pitch för att få SVT:s programledning att förlägga programmet Sverige idag Sommar till Falun under sommaren 2013. Det gick vägen. Vi fick uppdraget att direktsända nyheter under hela sommaren från Falun till hela landet, inför en publik på omkring en halv miljon personer varje kväll. Jag var projektledare för satsningen och en av tre programledare. Det var bland det roligaste jag gjort. Vi ville sända utomhus, från sommarkvällen i idylliska Dalarna, till hela landet. På baksidan av tv-huset fanns det ett tak. Där byggde vi upp en trädgård, med blommor, träd och gräs. Vi dekorerade med knuttimrade kulisser och fixade en gärdsgård till bakgrunden. Vi glömde bara en detalj. Byggnadslov. Om inte Falu kommun hade skött saken så smidigt och effektivt så hade vi fått problem. Å andra sidan fick Falu kommun bästa reklamen, varje kväll, från Falun. Det blev bra. Alla var nöjda. Och utan minsta diskussion var SVT:s programledning överlycklig, trots att vi hade sprängt projektets budget med några hundra procent. Men det gjorde tydligen inget. Vi fick uppdraget även året därpå och succén återupprepades. Heja Falun.

foto: Yvonne Eriksson

När det svänger om dansband

Det finns tre saker som var särskilt roliga under mina 16 år på SVT: Prix Circom-segern 2011, Sverige idag Sommar 2013 och 14 samt många år med SVT-bevakning, reportage och direktsändningar från Dansbandsveckan i Malung – en av landets största och äldsta musikfestivaler. 2014 kämpade jag för att få livesända Guldklavengalan i SVT. Det blev en direktsändning i SVT-play. Vi riggade all teknik och planerade för sändningen. Jag var projektledare och redaktör för tv-delen, som var en samsändning med Sveriges Radio P4. Utrymmet för vår sändningsutrustning var begränsad. Jag och bildproducenten fick sitta i ett sprit- och vinskåp, som arrangörerna av Dansbandsveckan hade städat ur för att vi skulle kunna få plats. Det var trångt och galet, men så otroligt lyckat. Näst efter Allsång på Skansen var tv-sändningen från Malung den som svenska folket såg mest under en hel veckas tid.

Public service-tänk hos Falu kommun

Efter sommaren 2015 lämnade jag Sveriges Television efter 16 år. Och public serviceverksamheten efter 23 år. Jag hade fått tjänsten som kommunikationschef inom Falu kommun. En helt ny värld öppnade sig. Flera röster från journalistvärlden hävdade att jag bytte sida. Jag påstod att jag bytte perspektiv. Men egentligen ville jag hävda att jag nu skulle ta med mig public service-kunskap in i Falu kommuns kommunikativa verksamhet. Vi jobbade tillsammans för att Falu kommun skulle bli en mer trovärdig avsändare. Det vi berättade skulle vara sant. Inget skulle sopas under mattan. När det var besvärligt skulle vi berätta om det, rakt och öppet och samtidigt berätta om den goda intentionen och lärdomar inför framtiden. Förvånansvärt snabbt byggdes trovärdigheten upp. Onda tungor som påstod att kommunen ägnat sig åt propagandaverksamhet började nu tystna alltmer. Man kunde lita på det som Falu kommun kommunicerade. Tidningarna tog artiklar som kommunen producerade och publicerade dem nästan rakt av med bara mindre ändringar. Det skedde många gånger, dag efter dag. Några dagar fanns tre sådana artiklar i samma tidning, baserade på Falu kommuns egna nyheter. Vi var en trovärdig avsändare, även i mediernas ögon.

När det blev tårta på tårta för Falun

Ändå valde vi att jobba hårt med att bygga upp egna kanaler. Facebook ökade under ett och ett halvt år från 1900 gillare till över 10.000. Det innebar en räckvidd på mellan 40.000 och 120.000 personer i deras flöden, varje vecka. Vi var den kommun som ökade näst mest i hela landet under 2016. Vi bjöd rådhuset på tårta. Och falun.se fick alltfler besökare. Omkring 100.000 unika besökare kom till vår sajt varje månad – besökare från nästan hela världen, månad efter månad. Vi utsågs 2017 till en av landets fem bästa kommunsajter. Vi firade med tårta. Igen. Och när Falun nominerades till att bli årets arbetsgivare inom employer branding 2017 var vi överlyckliga, även om det var så välförtjänt. Mer tårta. Som bidragande orsak till nomineringen nämndes vårt kommunikationsarbete – vårt sätt att marknadsföra oss själva. Varumärket Falu kommun hade stärkts ytterligare. Inte minst med tanke på det enormt viktiga arbete som HR drev med stöd av kommunikation, för att bekämpa utbredd problematik i arbetslivet med mobbning och kränkande särbehandling. Under sommaren 2017 besökte vi riksdagshuset då vi blivit inbjudna för att berätta om det arbetet som vi drev inom Falu kommun.

När drömmen om nästa steg slog in

En liten liten krets av människor runt omkring mig visste att jag planerade för att ge arbetet som kommunikationschef inom Falu kommun två år. Det berodde inte på att mina företrädare på den posten stannat ungefär så lång tid, eller ännu kortare. Nej, jag hade en dröm att genomföra. Efter 25 år som anställd ville jag prova livet som egen företagare. Att prova mina egna vingar. Att se vart det kunde bära.

Jag har alltid trott på att följa mina drömmar och lyssna på den inre rösten. Den hade varit så tydlig och bestämd redan i april. Det var nu dags att flyga. Under sommaren 2017 gav jag beskedet. Jag kastade ankar.

Det första året som företagare var så mycket mer framgångsrikt än vad jag hade vågat drömma om. Det var tydligt att det fanns ett stort behov av de tjänster som jag erbjuder och jag är tacksam för att ha fått förtroendet från så många, förtroendet att bidra till viktiga insatser. Smart kommunikation är ofta skillnaden mellan motgång och medgång. Mellan nederlag och succé. När strategierna är de rätta. Det är där jag vill bidra. Vill du vara med?

/Niklas

foto: Siw Johansson